Ushqimi i pikëllimit: Traditat e kuzhinës hebraike për zi

“Ritet e respektuara nga sadhusët e brezave të mëparshëm ishin si më poshtë: Një person ulej vetëm midis furrës dhe gamës së gatimit. Të tjerët i sillnin bukë të thatë dhe kripë, ai e zhyste në ujë dhe bëhej i shqetësuar, i trishtuar dhe i dëshpëruar. Ai do të pinte një shtambë me ujë në lot, sikur të ishin shtrirë të vdekurit e tij para tij”.

Ky tregim emocionues i pikëllimit, i përshkruar nga i urti i madh hebre mesjetar Maimonides, parashtron rregullat për të vëzhguar Tisha Bav, një ditë që përkujton shkatërrimin e dy tempujve hebrenj në Jerusalem. Dhe mund të tingëllojë disi e njohur për çdo anëtar të komunitetit hebre që ka vajtuar ndonjëherë një person të dashur. Traditat hebraike, veçanërisht traditat e kuzhinës, ndërthurin pikëllimin personal dhe kombëtar dhe kanë pjata simbolike dhe zakone shumë të ngjashme të të ngrënit.

Nëntë ditët që fillojnë në fillim të muajit hebre Av dhe mbarojnë në agjërimin e Tisha Bav (dita e nëntë e Av) formojnë një periudhë zie ku shumica e komunitetit abstenojnë nga ngrënia e mishit ose pirja e alkoolit. Në vend të kësaj, hebrenjtë tradicionalisht hanë enët e qumështit dhe peshkun, si dhe ushqimin, gjë që lejohej në disa shtëpi hebreje Sefardi dhe Mizrahi.

Thjerrëzat, të cilat konsiderohen si ushqimi i vajtuesve, zakonisht shërbehen në një periudhë prej nëntë ditësh. Sipas të urtit francez mesjetar Rashi, zierja e parë me thjerrëza për një familje të ndjerë ishte ajo e bërë nga patriarku Jakob pas vdekjes së gjyshit të tij Abrahamit. Ishte thjerrëzat që ai i shiti Esaut për të drejtat e tij të parëlindur. Ndryshe nga fasulet, thjerrëzat janë guaska perfekte dhe nuk kanë gërvishtje, e cila, sipas traditës hebraike, duket si pa gojë, ashtu si vajtuesit që nuk mund të flasin dhe të shprehin pikëllimin e tyre të thellë.

Maimonides dhe Kodi i Ligjit Hebraik flasin të dyja për shërbimin e një vakti të gatuar të bërë nga vetëm një përbërës në prag të Tisha Bav. Por në shumicën e komuniteteve të Lindjes së Mesme, një pjatë me thjerrëza dhe oriz ose bullgar shoqërohej më së shumti me zi. (Familja ime irakio-hebreje shërbente kichari, një zierje me thjerrëza dhe oriz, me kos (leben në hebraisht dhe arabisht) gjatë nëntë ditëve para tisha bav dhe sedah ​​mafseket (vakti i ndarjes, para vaktit të fundit) agjërimit. Një pjatë e ngjashme, por më e përpunuar, e quajtur kishari, shërbehet në komunitetin egjiptio-hebre. Është një pjatë e shtresuar me thjerrëza dhe oriz, e mbushur me petë, fava dhe qiqra, më pas zbukurohet me salcë domate. Mujadara Levant, nga komuniteti hebre që shërbente një pjatë me thjerrëza dhe oriz ose bullgare, persët do të kishin adas pollo (oriz me thjerrëza). Çifutët indianë bëjnë barrë (në Izrael quhet bide) nga fasulet e fushës të quajtur vaal që mbijnë gjatë natës në ujë. Ndonjëherë një vezë shtohet në pjatën me thjerrëza, pasi veza është një tjetër ushqim simbolik i vajtuesve (më shumë për këtë më vonë.)

Hebrenjtë tunizianë, algjerianë dhe libianë përgatisin një pjatë të veçantë kuskusi të zgjatur të quajtur khelem në Tunizi dhe algjeri dhe davida në Libi. Për të bërë këtë kuskus të veçantë, përzieni miellin ose farinën me pak vaj, ujë dhe kripë në një brumë dhe më pas i jepni makarona të gjata shumë të vogla, të ngjashme me orzo. Khelemi më pas thahet në ajër të hapur dhe gatuhet sipas nevojës përpara se të shërbehet. Ajo gatuhet në një zierje pikante me speca djegës, domate, fava dhe qiqra. Zierja libiane është e butë dhe përmban domate, hudhër dhe paprika.

Edhe pse mishi nuk lejohet gjatë nëntë ditëve, disa hebrenj të Afrikës së Veriut shërbejnë mish të grirë dhe salcice. Arsyetimi i kësaj tradite është se mishi që theret më shumë se tre ditë para vaktit nuk konsiderohet mish i mirë dhe për këtë arsye lejohet në ditën e trishtuar. Tunizianët dhe libianët bëjnë sallam merguez në javët para agjërimit, duke përdorur mish viçi të bluar dhe yndyrë qengji, salcë harissa (në Tunizi) dhe erëza të tilla si farat e korianderit. Merguez u var në ajër të thatë dhe u shërbye gjatë nëntë ditëve.

Mishi i grirë i bërë duke përdorur shpatullën e qengjit hebre libian njihet si kadid (quhet khali nga hebrenjtë marokenë, të cilët i referohen si mish i prishur ose gedid). Mishi pritet në rripa të holla, lyhet me vaj dhe thahet në diell për disa ditë. Marokenët shtojnë erëza të bluara për të veshur mishin.

Çifutët e Jemenit hanë mish gjatë nëntë ditëve, por Tisha Baw abstenon nga shërbimi i pjatave me mish në vaktet para fillimit të agjërimit. Ky vakt, në traditën hebraike jemenase, zakonisht bëhet me yndyrë, copa buke të sheshtë të gatuara në një supë qumështi të bërë nga qumështi dhe samne (gjalpë i pastruar) që ndonjëherë shërbehet me vezë.

Ekzistojnë gjithashtu rregulla strikte për ushqimin para-fast. Sipas kodit të ligjit hebraik, njerëzit duhet të ulen në një karrige të ulët ose në tokë, nuk lejohet më shumë se një pjatë e gatuar dhe është zakon që një vezë të zhytet në hi. Nuk shërbehet mish apo alkool.

Vezët janë një ushqim i zakonshëm për vajtuesit. Jo vetëm që janë të rrumbullakëta, duke simbolizuar rrethin e jetës, por shënojnë edhe jetën dhe shpresën e re. Hebrenjtë Ashkenazi shërbejnë një vezë të zier në vaktin e ndarjes, e cila ndonjëherë zhytet në hi për të përkujtuar shkatërrimin e tempullit.

Hebrenjtë marokenë nuk hanë gjë tjetër veç një veze të zier dhe ullinj të zinj në vakte të ndryshme.

Vezët e ziera shërbehen gjithashtu gjatë sedat havrah (vakti i shërimit në hebraisht), një vakt i përgatitur nga miqtë dhe fqinjët pasi varroset një anëtar i familjes. Vakti zakonisht përbëhet nga vezë dhe bukë, ose një bagel, një rrotull ose një tortë.

Siç përshkruhet nga Maimonidi më sipër, buka luan një rol të rëndësishëm në menunë e vajtuesve. Kur bëhet fjalë për shiva dhe për prishjen e agjërimit, është e zakonshme të shërbejmë roti në formë të rrumbullakët që na kujton ciklin e jetës. Për hebrenjtë amerikanë kjo do të thotë, sigurisht, një shumëllojshmëri bagels, të shërbyer me një përhapje të mirë për vajtuesit. mashtruesit Hebrenjtë Ashkenazi në Izrael shërbejnë një bagel të ngjashëm, por me kore, të quajtur ndonjëherë bagleh. Çifutët e Lindjes së Mesme zakonisht shkojnë për kak, një bukë në formë bagel e quajtur hawayage ose e spërkatur me fara susami.

Për t’i dhënë fund agjërimit, algjerianët, tunizianët dhe hebrenjtë libianë shërbejnë tradicionalisht merguez, një sallam pikant në një zierje me makarona të vogla të bëra vetë. Sipas historianit dhe autorit izraelit të ushqimit Pascal Peretz-Rubin, makaronat e vogla quhen chalam dhe përgatiten nga domate, speca të ëmbël dhe pikantë, dhe qiqra ose fasule. Në Libi makaronat quhen dwida dhe pjata zakonisht nuk është pikante, dhe ndonjëherë shërbehet si supë.

Hebrenjtë marokenë e prishin agjërimin me një hamin vegjetarian gruri të quajtur arisa, i cili bëhet vetëm me vaj, qepë dhe pak sheqer dhe erëza. Ata gjithashtu përgatisin biskota të njohura si puding del ajín – topa të vegjël brumi, në formë lajthie, të cilat skuqen dhe gatuhen në karamel. Masa shtrihet në një sipërfaqe të sheshtë dhe kur thahet, pritet në copa të vogla dhe shërbehet. Meqenëse besohet se Mesia do të lindë nga Tisha Baw, është gjithmonë një ide e mirë ta mbyllni ditën me një notë të ëmbël.

Leave a Comment

Your email address will not be published.