nga Melanie Jukes

Meqenëse kostoja në rritje e jetesës po zvogëlon buxhetet tona, është e rëndësishme të jemi të zgjuar në blerjet tona ushqimore. Merrni parasysh këto këshilla.

 • Kontrolloni listën tuaj të ushqimeve shtëpiake, e cila përfshin qilarin dhe ruajtjen e ushqimit, përpara se të shkoni në dyqan ushqimor. Çfarë keni që duhet përdorur para se të skadojë? Cilat artikuj të ruajtjes së ushqimit duhet të rrotullohen duke qëndruar brenda cilësisë më të lartë?
 • Merrni inventarin e ngrirësit dhe frigoriferit tuaj. Mund të ketë ushqime të freskëta që duhen ngrënë së shpejti ose gjëra që keni harruar në frigorifer.
 • Shikoni reklamat e dyqaneve ushqimore për të parë se çfarë është në shitje dhe planifikoni vaktet tuaja në përputhje me rrethanat.
 • Krijoni një menu përpara se të bëni pazar dhe mos harroni të përfshini një plan për mbetjet. Mund të jetë po aq e thjeshtë sa mbetjet me qese kafe në vend që t’i hani për drekë ose t’i ktheni ato në një vakt tjetër.
 • Bëni listën tuaj të ushqimeve dhe bëni çmos që t’i përmbaheni asaj. Ose edhe më mirë – përdorni opsionin e marrjes ose dërgesës së ushqimeve. Mund të ndihmojë në eliminimin e artikujve pa të cilët nuk mund të bëni, por është e lehtë të përkuleni ndërsa ecni nëpër dyqan.
 • Përdorni para në dyqan ushqimor. Kjo do t’ju ndihmojë të hartoni strategji dhe t’i përmbaheni listës dhe buxhetit tuaj.
 • Hani ushqim para se të prishet. USDA vlerëson se një familje mesatare amerikane prej katër vetash shpenzon ushqim me vlerë rreth 1500 dollarë në vit. Këto janë shumë para që mund të investohen në diçka të këndshme dhe të dobishme për shtëpinë tuaj.
 • Mendoni jashtë recetës. Ndërsa ne kemi mësuar të përshtatemi me kufizimet e zinxhirit të furnizimit, mbani mend se kur një artikull nuk është i disponueshëm në inventarin tuaj, mund të kërkoni opsione të tjera. Në ushqime të tilla si supa, sallata dhe tavë, drithërat mund të ndërrohen në varësi të asaj që keni në dorë, p.sh. oriz për elbin, patate për petë, etj. Për të marrë ide, bëni një kërkim në internet për zëvendësimet e recetave.
 • Mos lini pas dore perimet dhe frutat. Nëse çmimet e produkteve të freskëta janë të larta, shikoni opsionet e tjera. Perimet e ngrira shpesh kanë çmime të arsyeshme dhe zakonisht më të lira për kile sesa të freskëta. Ato mund të zihen në avull, të zihen, të piqen ose të shtohen në supa, pjata të skuqura, tavë dhe makarona. Blini produkte sezonale me çmime më të mira. Perimet dhe frutat e konservuara janë gjithashtu një opsion i shkëlqyeshëm.
 • Zgjidhni ushqimet e preferuara të familjes që janë më pak të kushtueshme dhe shtojini ato rregullisht në vaktet tuaja. Drithërat e plota, petullat e përzemërta janë një vakt argëtues, i lehtë dhe i lirë që mund të kombinohet me vezë dhe fruta për një darkë të shëndetshme.
 • Përfshini ushqime që rrisin buxhetin në menunë tuaj. Oriz kafe ose të bardhë mund t’i shtohet shumë supave ose djegësve. Rrotullat e bëra me drithëra të plota, buka e bukës ose buka e menjëhershme janë të lira për t’u bërë dhe mund të ndihmojnë që vaktet të zgjasin më gjatë.
 • Kur hani jashtë, ndani një vakt ose hani vetëm për ëmbëlsirë. Ose, provoni të vendosni një objektiv për të reduktuar numrin e herëve që hani jashtë në një kohë të caktuar.
 • Përfitoni nga ushqimet shkollore falas të ofruara si një burim pandemie për fëmijët tuaj të moshës shkollore. Nëse ju dhe familja juaj kualifikoheni, përfitoni nga WIC ose SNAP për të shtyrë edhe më tej dollarët tuaj të ushqimit.

Mund të jetë zhgënjyese të shohësh rritje të çmimeve të ushqimeve, por mbani mend – ju jeni në kontroll të shpenzimeve tuaja. Me disiplinë dhe përpjekje, ju mund të bëheni ende një blerës i ditur.