Pse nuk duhet të anashkaloni kurrë larjen e vezëve

Egg Wash është një këngëtare rezervë e kuzhinës – nuk e vëreni kur është aty, por patjetër që e vëreni mungesën e saj. Megjithatë, ka gjithmonë mes-pjekje kur lexoni më tej recetën dhe bërtisni, “Uh, a mundem kaloi Sa i përket larjes së vezëve?” Po, disi e bëni. Larja e vezëve është një nga hapat më të rëndësishëm në disa receta, dhe pavarësisht se çfarë, të gjitha ato përmirësojnë produktin përfundimtar.

Një përdorim i zakonshëm i larjes së vezëve është si një shtresë përfundimi. Mund të vini bast për një byrek me dy kore, disa receta të biskotave e kërkojnë atë dhe bukët e pasura, si briosha, kërkojnë gjithashtu një goditje të artë. Për diçka tepër të ëmbël, sipërfaqja ngjitëse paraqet një mundësi të shkëlqyer për të derdhur sheqerin; Kokrrat do të kapin për t’u larë në vend që të kërcejnë. Mbështjellja e një shtrese të hollë vezësh në anën e përpunuar të brumit tuaj do të krijojë gjithashtu një ngjyrë kafe të artë të parezistueshme me një shkëlqim karizmatik. Kjo është për shkak të MVP-së sonë të gatimit, reagimi Maillard, i cili bën që proteinat në vezë të skuqen lehtësisht, duke krijuar një shtresë të thellë të thekur dhe me shkëlqim që nuk është aspak afër në krahasim me një byrek të thatë, mezi të nxirë, të palarë me vezë. është më tërheqës. Është gjithashtu pa shije në këtë aplikim pasi veshja është e lyer imët duke mos lënë aromë të jashtëzakonshme për të larguar vëmendjen nga ëmbëlsira. Ky përdorim është thjesht estetik, dhe teknikisht ju mund Lëreni nëse nuk keni vezë, por nëse keni vezë, mos guxoni ta lini. Është e barabartë me pjekjen e një torte Funfetti, por duke anashkaluar spërkatjet sepse nuk deshe të hapje paketimin e tyre.

Larja e vezëve mund të jetë thjesht për pamje, por përdoret gjithashtu si një mjet për të ruajtur integritetin strukturor të disa ëmbëlsirave pa shtuar aromë. Tek byrekët dhe tortat, ky aplikim i thjeshtë i vezëve të fërguara me një lugë ujë mund të jetë ndryshimi midis një pastë perfekte në furrë dhe tymit të athët që del nga furra juaj.

Për byrekët me dy kore, larja e vezëve duhet të shtohet rreth skajit të sipërm. Pasi mbushja të grumbullohet, shtresa e sipërme do të takohet me skajin e larë të vezës dhe do të formojë një vulë me rëndësi të madhe. Korja e sipërme dhe e poshtme janë ngjitur së bashku nga veza dhe, ndërsa proteinat në vezë ngrijnë dhe gatuhen në 158°F, ato do të mbyllin shtresën e byrekut shumë përpara se mbushja e byrekut të fillojë të zgjerohet dhe do të fryjë në 212° F. (kur uji vlon dhe avullon). Kjo e mban të gjithë mbushjen brenda byrekut aty ku supozohet, në vend që të shpërthejë nëpër skajet dhe të digjet deri në dyshemenë e furrës.

Për tortat dhe byrekët me mbushje pa pjekje ose me një mbushje veçanërisht të hollë e të lëngshme përpara pjekjes, si p.sh. një tortë me gjizë limoni ose byrekë me kunguj, disa receta rekomandojnë një larje vezësh të aplikuar në koren e poshtme për të parandaluar rrjedhjen. Ky aplikim për larjen e vezëve është menduar të anashkalohet, kështu që përdorimi i larjes së duhur të vezëve mund të bëjë një ndryshim. Në këtë rast, të bardhat e vezëve të fërguara janë të mira, sepse kafeja e thellë e artë nën mbushje nuk do të vlerësohet. Për ta bërë këtë, piqni verbërisht byrekun ose koren e tortës siç kërkohet nga receta. Pasi të ketë dalë korja nga furra dhe të hiqen peshat e byrekut, lyejmë të bardhat e vezëve nga brenda dhe anash. kurse Është ende nxehtë. Ajo mbush të gjitha poret dhe çarjet e imta me vezën dhe nxehtësia e mbetur e kores është ende rreth ose mbi 158°F (por jo e mjaftueshme për të shkaktuar skuqjen e reaksionit Maillard), duke krijuar një vezë gatimi pas fërkimit për të bllokuar. Shtoni kremin ose shtresën në mbushjen e bananeve dhe falë larjes së vezëve, ka pak rrezik që korja juaj të marrë një fund të lagësht të nivelit Paul Hollywood.

Nuk kërkon shumë kohë – keni nevojë për një shtresë të hollë si për mbylljen ashtu edhe për aplikimet e mbarimit (nëse e teproni, veza do të skuqet dhe do të gatuhet si një vezë e vogël e fërguar). Një vezë shkon shumë, prandaj përgatituni duke kontrolluar më parë në receta për të parë nëse keni mjaft vezë në gatishmëri. Ju do të falënderoni veten tuaj të mëparshëm që keni qenë kaq i dashur kur furra juaj të zbulojë një pastë të denjë për t’u gëzuar.

Leave a Comment

Your email address will not be published.