Mësoni se si të rritni qepë me kopshtarin kryesor të zgjerimit UVM. gjera per te berePër të siguruar një korrje të mirë, mbillni qepë në diell të plotë në tokë të pasur me lëndë ushqyese me kullim të mirë. (Foto: Tom Hermans / Unsplash).


Një element kryesor i thjeshtë në shumë pjata dhe receta, qepët mund të jenë një bimë e kënaqshme për t’u rritur në kopsht. Ndërsa është e lehtë t’i blini ato në dyqane ushqimore, qepët e freskëta janë unike në shije dhe intensitet.

Më pëlqen të rris qepë nga grupe, të cilat në thelb janë llamba të vogla qepë të thara. Kompletet mund të blihen në çanta ose me paund nga kopshti juaj lokal ose dyqani i pajisjeve. Përpiquni të zgjidhni një grup më të vogël se 3/4 inç për të ndihmuar në parandalimin e mbylljes së shpejtë të bimëve.

Shpesh mund të gjeni disa lloje qepësh të bardhë ose vjollcë. Merrni disa nga secili dhe provoni se çfarë rritet ose shijon më mirë për ju.

Qepa është një nga perimet e para që mund të mbillet në pranverë. Koha më e mirë për t’i mbjellë ato është rreth 2-4 javë para ngricës së fundit të fortë, ose nga fundi i prillit deri në fillim të majit. Është praktika më e mirë të rrotulloni familjet e perimeve në shtretërit tuaj çdo vit, kështu që përpiquni t’i mbillni të gjitha alliumet në një vend të ndryshëm nga ai i një viti më parë.

Lakra, panxhari, luleshtrydhet dhe marulja janë bimë të mira shoqëruese për qepët, sepse aroma e fortë e qepës do të ndihmojë në parandalimin e dëmtuesve, ndërsa mbjellja me bizele dhe fasule duhet të shmanget. Qepët mund të mbillen individualisht në të gjithë kopshtin, ose mund të mbillen në grup. Nëse hapësira është një problem, merrni parasysh ndërthurjen me kopër ose barishte të tjera që nuk do të konkurrojnë për dritë dhe dhomë.

Qepët duhet të rriten në diell të plotë në tokë të pasur me lëndë ushqyese me kullim të mirë. PH e tokës duhet të jetë midis 6.2 dhe 6.8. Ju mund të kontrolloni pH-në e tokës tuaj me një komplet pa recetë ose të dërgoni një mostër të tokës tuaj në Laboratorin e Testimit Bujqësor dhe Mjedisor të Universitetit të Vermontit (SHBA).https://pss.uvm.edu/ag_testing,

Mbillni qepën e vendosur 1 inç të thellë. Vendosni grupet rreth 2-4 inç larg njëra-tjetrës, në varësi të madhësisë së pritur të varietetit të qepëve.

Qepët janë të ndjeshme ndaj thatësirës dhe kanë nevojë për tokë të qëndrueshme dhe të lagësht gjatë gjithë sezonit të rritjes. Për të kontrolluar lagështinë e tokës, vendoseni gishtin në tokë rreth 1 inç të thellë. Nëse toka është e lagësht, lotimi nuk është i nevojshëm. Nëse toka është e thatë ose e pluhurosur, është koha për të ujitur.bimë qepë uvm detaj

Mbjellja e qepëve pranë marules dhe kulturave të tjera, si lakra dhe panxhari, është një veprim i dobishëm sepse aroma e tyre e fortë do të ndihmojë në parandalimin e dëmtuesve. (Foto: Bonnie Kiran Donahue)


Ndërsa qepët rriten, llamba do të fillojnë të dalin nga toka. Kjo është normale dhe nuk kërkon asnjë ndërhyrje. Qepa është gati për t’u korrur kur majat të fillojnë të bien.

Gjatë korrjes, mbajini gjethet e gjelbra të paprekura ndërsa tërhiqni butësisht llamba. Thajeni qepën në një vend të ngrohtë dhe me hije me shumë ajri për disa javë derisa gjethet dhe rrënjët të thahen. Pas kalbjes jashtë, qepët mund të ruhen brenda në një vend të freskët dhe të thatë me qarkullim të mirë të ajrit.

Shijoni qepët tuaja të rritura në shtëpi në skuqje, supa, kerri, pjata kryesore, pjata anësore, turshi, të pjekura, të skuqura dhe shumë më tepër!


Bonnie Kirn Donahue është një kopshtar master dhe dizajner i peizazhit UVM Extension nga Vermonti Qendror.

Leave a Comment

Your email address will not be published.