Ja si mund ta filloni karrierën tuaj si bukëpjekës ose pastiçeri

Me ndryshimin e kohërave, në botën moderne, industria e bukës është bërë segmenti më i madh në industrinë e përpunimit të ushqimit. Përmirësimet në artet e kuzhinës, zhvillimet paralele në metodologji, zhvillimi i industrisë moderne të furrës kanë krijuar shumë mundësi për furrtarët dhe pastiçerët që ndihmojnë në ndërtimin e një karriere të qëndrueshme.

Filloni karrierën tuaj si bukëpjekës ose pastiçeri

aftësitë e nevojshme

Pjekja nuk është detyrë e lehtë dhe kërkon vëmendjen dhe disiplinën e duhur. Të kesh këto aftësi është një domosdoshmëri për të përparuar në karrierën tuaj të bukës.

  • Një prej tyre është përshtatshmëria sociale, si çdo karrierë tjetër, bukëpjekësi apo pastiçeri gjithashtu duhet të angazhohet me klientët e tyre në mënyrë që ata të kuptojnë kërkesat dhe shijet e audiencës, aftësitë sociale luajnë një rol të rëndësishëm në këtë karrierë.
  • Një aftësi tjetër e rëndësishme është forca fizike, është një aftësi thelbësore pasi do t’ju duhet të punoni me orë të tëra në një kuzhinë të nxehtë e cila do të kërkojë forcë fizike. Aftësitë e planifikimit dhe administrative janë një aftësi e rëndësishme në industrinë e furrës, sepse planifikimi i menuve, menaxhimi i inventarit, zhvillimi dhe krijimi i recetave kërkon aftësi organizative dhe strategjike.
  • E fundit, por jo më pak e rëndësishme, një nga aftësitë më thelbësore që duhet të zotërojë çdo bukëpjekës dhe pastiçeri është zotërimi i artit të pastiçerisë.

Të dish të përdorësh përbërësit kryesorë, të menaxhosh temperaturën, të zotërosh performancën dhe sasinë e duhur të ëmbëlsisë janë vetëm disa nga aftësitë që mund të fitohen me disiplinë dhe punë të palodhur. Patisseria është arti i të qenit delikat dhe i durueshëm i cili shfaqet në pjatën e përfunduar.

Perspektiva e karrierës dhe qëllimi i së ardhmes

Industria e furrave dhe ëmbëlsirave ka një shtrirje të madhe në të ardhmen. Tregu indian i furrave u vlerësua në 7.60 miliardë dollarë në vitin 2020 dhe parashikohet të dëshmojë një rritje prej 8.5% CGAR midis viteve 2021-2026, duke arritur një vlerë prej 12.39 miliardë dollarë. Nevoja për furrtarë profesionistë në industrinë e restoranteve dhe hotelerisë po rritet çdo ditë e më shumë.

Nxënësit duhet të maksimizojnë mundësinë dhe të përfitojnë nga çdo mundësi e vetme për të rritur përvojën e tyre dhe për të ndërtuar CV-në e tyre për një karrierë të suksesshme dhe të ndritshme. Hotelet dhe restorantet janë gjithmonë në kërkim të furrtarëve dhe pastiçerëve me përvojë dhe të aftë për të përmbushur nevojat e klientëve të tyre.

Ju mund ta filloni karrierën tuaj ose si vetë-sipërmarrje duke lançuar markën tuaj në treg ose t’i bashkoheni një firme tashmë të krijuar për të punuar me ta për të shfaqur aftësitë dhe kreativitetin tuaj.

Ja si mund ta filloni karrierën tuaj si bukëpjekës ose pastiçeri

ndryshimi midis bukëpjekësit dhe pastiçierit

Dallimi kryesor midis një bukëpjekës dhe një pastiçieri është se një bukëpjekës punon në një furrë buke dhe një pastiçier është një specialist i specializuar në pjatat e ëmbla dhe fiton një pagë më të lartë se një bukëpjekës.

Një furrë buke tradicionale prodhon gjithashtu një shumëllojshmëri produktesh, nga buka, roletë, ëmbëlsira dhe pasta, megjithatë, punëtorët në një furrë buke mund të jenë furrtarë të zellshëm dhe zakonisht punojnë me orë të gjata, duke kërkuar aftësi bazë dhe më shumë nga specialistë të tjerë të lartë.

Karriera si pastiçer është më shumë e një niveli specialist dhe kërkon aftësi të shkëlqyera.

  • Kuzhinieri i ëmbëlsirave punon në një pozicion më të lartë në hierarkinë e furrës dhe ka më shumë përgjegjësi pune sesa një bukëpjekës.
  • Një pastiçer është një ekspert në prodhimin e ëmbëlsirave dhe sjell dizajn kreativ në ushqimin e tyre.
  • Një kuzhinier pastiçerie luan gjithashtu rolin e praktikantëve udhëzues në industrinë e furrës dhe gjithashtu quhet specialist i lartë për furrtarët amatorë.

Ja si mund ta filloni karrierën tuaj si bukëpjekës ose pastiçeri

paga

Çdo fillim i një karriere të re ka vështirësitë e veta, këto vështirësi i kalojnë edhe shefat e furrës dhe pastiçerisë.

  • Paga fillestare për një kuzhinier ose bukëpjekës fillestar varion nga 10 mijë deri në 15 mijë në muaj.
  • Një kuzhinier ose bukëpjekës me përvojë fiton 40 mijë deri në 50 mijë dhe mund të arrihet lehtësisht nga një bukëpjekës ose kuzhinier fillestar në një hark kohor prej 5-10 vjetësh.
  • Me çdo përvojë që mblidhni, statusi i karrierës në industrinë e furrave rritet, nga shefi ekzekutiv në hotele deri te fitimi i të ardhurave të larta prej mbi 1 lakh në muaj.
  • Një pozicion kuzhinier i korporatës ka të ardhura më të larta se një kuzhinier ekzekutiv, pra një pagë mujore prej 5 deri në 10 lakh në varësi të madhësisë së zinxhirit të hoteleve.

Përveç punës në një organizatë, krijimi i biznesit tuaj mund të gjenerojë një pjesë të barabartë të të ardhurave në varësi të marketingut, kreativitetit dhe shijes suaj për ëmbëlsirat. Një karrierë si bukëpjekës dhe pastiçeri mund t’ju ofrojë përvojën e duhur për një sërë rastesh. Ajo do të nxjerrë në pah artistin tuaj të brendshëm dhe do të zhvillojë imagjinatën tuaj ndërsa filloni udhëtimin tuaj si bukëpjekës dhe pastiçer.

Autori Sahajpreet Kaur Kursi i avancuar i diplomës, student i furrës së IBCA (Instituti i Arteve të Bukës dhe Kulinarisë)

Lexo më shumë| Si mund të ndikojë djegia e punonjësve në suksesin e organizatës suaj dhe si ta trajtoni atë

Lexo më shumë| 5 këshilla të thjeshta për t’ju ndihmuar të rritni startup-in tuaj

— fundi —

Leave a Comment

Your email address will not be published.