Ëmbëlsirat dhe zgjidhjet: Alumna AWE lufton urinë në Bahamas

Artikull i shkruar nga Eli Dalola, praktikante në Departamentin e Shtetit të SHBA dhe një studente aktuale në Universitetin e Karolinës së Veriut – Chapel Hill.

Chanté i shton brymë djathit të tij krem ​​danez Guava

[Nassau, July 2022] Shefi Chante Basden, një studente e Akademisë për Gratë Sipërmarrëse (AWE), është e apasionuar pas dy gjërave: ushqimit dhe komunitetit të tij. Duke gatuar djathin kremoz Guava që shitet çdo ditë në Bakery Tasty Bahamas, ajo drejton luftën për fuqizimin e grave dhe qëndrueshmërinë e ushqimit në ishullin e saj, Abaco, në Bahamas.

Chante ishte në kuzhinë që në moshë të re. “Pasioni im u rrit kur gatuaja me gjyshen të dielave”, thotë ajo. “Unë thjesht do të vazhdoj të mësoj dhe të mësoj. Kuptova që e dua kuzhinën. Vite më vonë, pas shkollës së kuzhinës në Shtetet e Bashkuara, Chante mori përsipër furrën e familjes së tij, Bahamas Tasty.

Buka e bardhë e Bahamas Tasty

Në vitin 2019, Uragani Dorian goditi Abaco, duke shkatërruar pjesën më të madhe të ishullit. Chante hyn në furrën e familjes së saj dhe sheh gjithçka duke u shkatërruar. Por ajo ishte e duruar. “Në vend që të lejohesha të më rrihte,” kujton ajo, “mendova, “Chante, ti je më i madh se kjo stuhi.” Chante vendosi të rivendoste furrën e tij dhe ta përdorte këtë stuhi për mirë. .

Chante shpjegon se Uragani Dorian i dha atij mundësinë për të punuar në pasionin e tij të gjatë për qëndrueshmërinë e ushqimit në komunitet. Ndërsa stuhia goditi, Chante qëndroi në furrë buke, duke shpërndarë bukë deri në minutën e fundit. Ky ishte vetëm fillimi i përpjekjeve të tij për të luftuar urinë në Abaco.

Sot, në dritën e pandemisë COVID-19 dhe kostos në rritje të jetesës në ishullin e tij, varfëria dhe paqëndrueshmëria ushqimore janë çështje serioze. Chanté përdor vazhdimisht furrën e saj për të edukuar komunitetin e saj rreth recetave të thjeshta dhe të përballueshme, duke i fuqizuar njerëzit që të bëjnë ushqimet e tyre. Ai gjithashtu themeloi një fond për të ofruar ushqime falas për të uriturit.

Chante po i mëson komunitetit të saj se si të bëjë brumin bazë të bukës për të luftuar urinë dhe për të siguruar një burim ushqimi me kosto efektive.

Përtej këtyre përpjekjeve, Chante nisi një biznes të dytë, The Chef Store, i cili shërben si platforma e saj për të edukuar dhe fuqizuar gratë e reja. Dyqani, i cili ofron përbërës dhe furnizime për restorantet dhe kuzhinierët, drejtohet nga një ekip vetëm femra që Chante udhëzon me kujdes mbi aspektet e rëndësishme të drejtimit të një biznesi.

Aftësia e saj për të fuqizuar gjeneratën e ardhshme të pronareve femra të bizneseve është kryesisht për shkak të pjesëmarrjes së saj në programin e Akademisë së Grave Sipërmarrëse (AWE) të Departamentit të Shtetit të SHBA-së. Nëpërmjet AWE, Chante mësoi rëndësinë e një plani biznesi dhe u kujton punonjësve të saj sot: “Nëse nuk keni një plan, po planifikoni të dështoni!”

Ndërsa ai kërkon t’i shesë produktet e tij në dyqanet kryesore të zinxhirit ndërkombëtar, Chante është mirënjohës për mënyrën se si Grupi i tij AWE e frymëzoi atë dhe se si programi DreamBuilder e pajisi atë për t’u zgjeruar. “Sapo të keni përfunduar programin AWE, është sikur jeni gati për jetën”, përshkruan ajo. “Është një investim për ju.”

Akademia për Gratë Sipërmarrëse, një program i Departamentit të Shtetit të SHBA-së, u ofron grave njohuritë, rrjetet dhe aksesin që u nevojiten për të filluar dhe rritur biznese të suksesshme. Deri më sot, Ambasada e SHBA në Nassau ka fuqizuar më shumë se 280 gra në Bahamas dhe ka krijuar partneritete me disa institucione lokale për të mbështetur sipërmarrjen e grave në afat të gjatë: Qendra e Zhvillimit të Biznesit të Vogël (SBDC), Dhoma e Tregtisë e Bahamas dhe Konfederata e Punëdhënësve (BCCEC), dhe Banka e Zhvillimit të Bahamas (BDB) kanë kontribuar për të bërë të mundur programin AWE në Bahamas.

Leave a Comment

Your email address will not be published.