Bëni këtë ndryshim të thjeshtë në dietën tuaj për të ndihmuar në luftimin e ndryshimeve klimatike

Më shumë se 30 milionë amerikanë u përballën me paralajmërime për nxehtësi të lartë këtë javë, pasi temperaturat fshikëza gatuan Teksasin, Kaliforninë dhe pjesën më të madhe të Paqësorit Veriperëndimor. Këtë vit, valët e të nxehtit janë bërë një dukuri pothuajse javore, ndërsa bota po përballet me një verë të gjatë të paparë. Por ky trend nuk është befasi. Që nga vitet 1960, normat e valëve të të nxehtit janë trefishuar dhe sipas Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit, valët më të gjata të të nxehtit të shoqëruara me temperatura më të larta do të përcaktojnë verërat e ardhshme nëse nuk merren masa të menjëhershme.

Valët e të nxehtit në mbarë botën vazhdojnë të kërcënojnë jetën e njerëzve, kafshët e egra, pyjet dhe bujqësinë e kafshëve. Këtë qershor, një valë e hershme e të nxehtit bëri që Kansasi të vriste 2000 lopë brenda sistemit të blegtorisë, të varrosura më vonë në një deponi rajonale.

Industria e viçit dominon pjesën më të madhe të sektorit bujqësor të Kansasit, që do të thotë se valët e të nxehtit në të ardhmen mund të kërcënojnë sigurinë e lopëve dhe efikasitetin e prodhimit të ushqimit. Aktualisht, bujqësia e kafshëve është përgjegjëse për 57 për qind të emetimeve të gazeve serrë të lidhura me ushqimin, që do të thotë se reduktimi ose eliminimi i prodhimit të mishit dhe qumështit është thelbësor për ndalimin e krizës klimatike. Eliminimi ose reduktimi i mishit dhe produkteve të qumështit nga dietat e tyre mund të ketë një ndikim të madh global nëse mjaft njerëz zgjedhin të bëjnë ndryshimin.

Ulni emetimet e gazeve serrë për të ndaluar ndryshimin e klimës

Këtë muaj, një studim i ri sugjeron se ngjarje të ngjashme të valëve ekstreme të të nxehtit do të rriten me 30 për qind në vitet e ardhshme. Autorët e kërkimit ia atribuuan këtë rritje të frekuencës drejtpërdrejt emetimeve të gazeve serrë, duke i bërë jehonë thirrjes së fundit nga Kombet e Bashkuara për të reduktuar emetimet e gazrave serrë. Ky studim shqyrtoi valën vdekjeprurëse të të nxehtit të Amerikës së Veriut të qershorit 2021 për të kuptuar më mirë pse valët e të nxehtit po intensifikohen.

“Nëse nuk merren masat e duhura, shfaqja e valëve ekstreme të të nxehtit ka të ngjarë të rritet dhe të ndikojë më tej në ekuilibrin ekologjik, si dhe në zhvillimin e qëndrueshëm social dhe ekonomik”, tha autori kryesor Dr. tha Chunzai Wang.

Këtë prill, raporti i tretë i IPCC i OKB-së pretendoi se ka ende kohë për të trajtuar ndryshimet klimatike. Raporti thotë se bota duhet të reduktojë emetimet e metanit me 33 për qind deri në vitin 2030 për të ngadalësuar ndryshimin e klimës – duke parandaluar valët e të nxehtit në të ardhmen dhe përkeqësimin e zjarreve.

Pse duhet të shkoni me bazë bimore për planetin?

Ka shumë arsye për të provuar të hani mish dhe të hani një dietë më të përshtatshme për bimët. Ka disa mënyra se si pa mish mund të ndikojë në mjedis:

 • Sipas USDA, mbetjet nga vetëm 200 lopë prodhojnë aq azot sa ujërat e zeza të një komuniteti prej 10,000 njerëzish.
 • Lopët janë përgjegjëse për 40 për qind të emetimeve globale të metanit.
 • Metani ka 80 herë më shumë fuqi ngrohëse se dioksidi i karbonit, i cili arrin në atmosferë në 20 vitet e para.
 • Dietat me bazë bimore mund të reduktojnë emetimet e gazeve serrë deri në 61 për qind.
 • Thatësira në Kansas do të bëjë që fermerët të humbasin 3.85 milionë bushell të korrave këtë vit.
 • Mishi dhe produktet e qumështit përdorin aktualisht 83 për qind të totalit të tokës bujqësore, sipas Kujdestar,
 • Ngrënia e një diete me bazë bimore dy herë në javë është e barabartë me mbjelljen e 14 miliardë pemëve duke ndihmuar në reduktimin e përdorimit të tokës dhe duke rikthyer emetimet vdekjeprurëse të gazeve serrë.
 • Ngrënia e një diete me bazë bimore për një ditë kursen ujë të mjaftueshëm për të prodhuar 100 shira.
 • Ushqimi me bazë bimore promovon biodiversitetin dhe ndihmon në mbrojtjen e rreth 626 specieve nga humbja e zonave të banueshme.
 • Bërja e një Burgeri të pamundur kërkon 78 herë më pak përdorim të tokës sesa një burger tradicional i viçit.
 • Ngrënia e mishit të viçit një deri në dy herë në javë kontribuon në gjashtë deri në 30 herë më shumë mision sesa alternativat bimore si tofu.

Valët globale të të nxehtit për shkak të ndryshimeve klimatike

Temperaturat kërcënuese për jetën aktualisht po djegin të gjithë planetin. Këtë maj, vala vdekjeprurëse e të nxehtit të Indisë i është atribuar drejtpërdrejt krizës klimatike. Një studim ka treguar se kontributet e lidhura me njerëzit në ngrohjen globale janë drejtpërdrejt përgjegjëse për përkeqësimin e valëve të të nxehtit.

India dhe Pakistani përjetuan temperaturat më të larta në 122 vjet dhe studimi thekson se temperatura është rritur vetëm me 1.2 gradë Celsius. Autorët e studimit shpjeguan se nëse temperatura rritet me 2 °C, këto valë të nxehtit do të ndodhin çdo pesë vjet.

“Ajo që është më shqetësuese është se në nivelin aktual të ngrohjes globale, kufijtë e përshtatjes po shkelen për një popullsi të madhe të varfër të rajonit,” tha bashkëautori i studimit Dr. Fahad Saeed. “Dikush mund të imagjinojë se sa e keqe do të ishte kjo edhe për një botë të ngrohtë 1.5 gradë Celsius,” tha ai. “Çdo ngrohje mbi 1.5 C mund të përbëjë një kërcënim potencial për popullatat e cenueshme në mungesë të një veprimi të fortë përshtatjeje dhe zbutjeje.”

Vala historike e të nxehtit ka përfshirë Evropën

Temperaturat që përfshiu Evropën në një valë të nxehtë historikisht ndëshkuese thyen disa rekorde, duke përfshirë ditën më të nxehtë të regjistruar ndonjëherë në historinë britanike. Raportet pretendojnë se më shumë se 2,000 njerëz vdiqën nga shkaqe të lidhura me nxehtësinë në Spanjë dhe Portugali, duke theksuar se ndryshimi i klimës është i pamohueshëm këtu.

Portugalia, Spanja, Italia, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar – pa ajër të kondicionuar – luftuan për t’u përshtatur me temperaturat mbi 100 gradë Fahrenheit (rreth 40º C). Vala e të nxehtit ka nxitur shumë aktivistë dhe politikanë të klimës të bëjnë thirrje për veprim klimatik që përfshin kufizime në gazrat serrë dhe reforma të mëdha në sektorin e bujqësisë së kafshëve.

“Nuk është vetëm verë”, ka shkruar deputetja franceze e gjelbër, Melanie Vogel Cicëroj, “Është thjesht ferr dhe shumë shpejt jeta njerëzore do të përfundojë nëse ne vazhdojmë mosveprimin tonë klimatik.”

Për më shumë lajme në lidhje me planetin, shikoni artikullin mjedisor të Beat.

31 receta të shijshme me bazë bimore për t’i bërë në mënyrë të përsëritur

Dëshironi ide të reja për ushqime të shëndetshme, me bazë bimore dhe të shijshme? Ky buletin falas është për ju. Regjistrohu për të marrë një recetë të ditës në kutinë tuaj elektronike çdo mëngjes.

Leave a Comment

Your email address will not be published.