A ju pëlqen akullorja? Faleminderit këtyre grave të Filadelfias dhe njerëzve me ngjyrë.

Pa gratë dhe njerëzit me ngjyrë, Filadelfia nuk do të ishte bërë shtëpia e standardit amerikan të akullores. Kontributet që ai dha rezultuan në popullaritetin dhe shtrirjen e akullores, duke hapur rrugën për Breyers dhe Bassets të botës.

Kur akullorja hyri në treg në Filadelfia në fund të shekullit të 18-të, ajo u shit si një festë ekzotike, e disponueshme vetëm për të pasurit. Megjithatë, kjo ndryshoi kur, në 1819, Eleanor Parkinson hapi Sallonin e Akullores së Parkinsonit në Rrugën Chestnut, pranë bujtinës së burrit të saj. Menjëherë pas kësaj, biznesi i Parkinsonit u ngrit në qiell, duke e detyruar burrin e saj të bashkohej me të për shkak të kërkesës së madhe. Suksesi i saj ishte rezultat i akullores së saj të bujshme, por të thjeshtë në stilin Filadelfia.

Akullorja Philadelphia, e bërë vetëm me krem, sheqer dhe aromatizues, vendos standardin mbarëkombëtar. Receta të tjera përfshinin qumësht, vezë, xhelatinë, kripë dhe konservues. Metoda e Filadelfias ishte përgjithësisht e sigurt për t’u ngrënë, pasi nuk përmbante vezë dhe përdorte gjithmonë krem ​​të freskët nga fermat lokale të qumështit. Besohet se kishte shije edhe më të mirë sepse nuk përmbante konservues.

Vendndodhja e Parkinsonit në Filadelfia siguroi akses të përshtatshëm në fermat lokale të qumështit, duke ulur koston e kremit të shtrenjtë. Receta e tij u shfaq në një sërë librash gatimi të asaj kohe, duke e ngritur atë si metodën e preferuar për të bërë akullore.

Akullorja u bë më e disponueshme nga gratë që i kthyen njohuritë e tyre shtëpiake në përparime shkencore. Në vitin 1843, Nancy Johnson revolucionarizoi prodhimin e akullores kur shpiku dhe patentoi akulloren me dorë. Nuk dihet shumë për Johnson. Shpikja e tij e vetme ishte makina e tij e akullores, të cilën e patentoi disa herë. Ajo ishte abolicioniste dhe burri i saj ishte shkencëtar.

Johnson e mori patentën e saj përpara miratimit të Aktit të Pronës së Grave të Martuara në Pensilvani në 1845; Pas miratimit të ligjit, gratë mund të zotëronin prona dhe të merrnin paga pa lejen e burrave të tyre. Johnson synonte që shpikja e saj të ishte një pajisje shtëpiake dhe duke qenë se ajo nuk kishte mundësi të prodhonte pajisjen komercialisht, ajo shiti të drejtat në 1848 me numrin e patentës 3,254. Kjo lejoi që shpikja të tregtohet në masë. “Ngrirësi artificial” i Johnson-it e bëri të efektshme prodhimin dhe uli koston e përbërësve aq shumë sa akullorja u bë e përballueshme.

Para shpikjes së Johnson, akullorja zakonisht bëhej duke përdorur metodën e ngrirjes së tenxhereve. Prodhuesit e akullores vendosin një kovë të vogël metalike në një kovë më të madhe të mbushur me akull, të nxjerrë zakonisht nga një liqen ose pellg. Përzierjen e akullores e trazonin me dorë në kova të vogla. Procesi ishte jashtëzakonisht i mundimshëm dhe shpesh rezultonte në akullore me gunga. Johnson’s Hand-Cranks e bëjnë të lehtë dhe të shpejtë prodhimin e akullores me cilësi të qëndrueshme.

Ndërsa akullorja u bë më e popullarizuar dhe e aksesueshme, më shumë njerëz u sëmurën nga praktikat johigjienike. Mungesa e shpërndarjes së ftohjes dhe akullores në gota që nuk lahen dhe të ripërdorshme shkaktoi shqetësim, veçanërisht në mesin e qeverisë. Qyteti i Filadelfias u ngrit më në fund në vitin 1908 kur Mary Angle Pennington, një kimiste bakteriologjike, u punësua për të mbikëqyrur industrinë e qumështit të Filadelfias. Ajo punoi drejtpërdrejt me fermerët dhe shpërndarësit e akullores.

Puna e saj përmirësoi pastërtinë e makinerive, mjeteve dhe komponentëve, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve. Pennington plotësoi kërkesat për një diplomë bachelor në kimi në Universitetin e Pensilvanisë, por shkolla refuzoi t’i jepte asaj një diplomë bazuar në gjininë e saj. Për ironi, ai më vonë fitoi Ph.D. me stilolaps. (Pennington përfundoi kursin universitar në 1892, por mori vetëm një certifikatë aftësie, sepse universiteti nuk u dha diploma bachelor për gratë deri në vitin 1895. Megjithatë, Penn u dha gra diploma bachelor nga viti 1880.)

Gjatë karrierës së tij të gjatë në administratën shëndetësore, Pennington zhvilloi metoda sanitare për përpunimin dhe ruajtjen e ushqimeve që prishen, themeloi Laboratorin Klinik të Filadelfisë dhe u bë kreu i Laboratorit të Kërkimit të Ushqimit të Departamentit të Bujqësisë së SHBA-së.

Historia e akullores gjithashtu nuk do të ishte e plotë pa pranuar kontributin e komunitetit të zi. Të referuar si “bartës”, pastiçierët e zinj reduktuan kostot e prodhimit dhe rritën aksesin. Shitësit kryesorë të akullores në Filadelfia ishin zezakët që shëtisnin rrugëve të qytetit, duke mbajtur mbi supe enë prej kallaji të mbushura me shijet më të njohura të kohës – si vanilje dhe limon. Thuhet se ai kishte kënduar këngë dhe çifteli ndërsa shiste ëmbëlsirat, ndoshta duke shërbyer si një plan për kamionët e akulloreve të ditëve moderne, dhe ndoshta “Unë bërtas, ti bërtas, ne të gjithë për akull”. Krem.”

Shumë ëmbëlsira me ngjyrë shfaqen në Regjistrimin e Zi të 1838 të Shoqatës së Shfuqizimit të Pensilvanisë, organizuar në Shoqërinë Historike të Pensilvanisë. Midis këtyre njerëzve është shefi i Shtëpisë së Bardhë, Augustus Jackson, i cili shërbeu nën tre administrata presidenciale në fillim të viteve 1800. Jackson, një vendas në Filadelfia, u kthye në vendlindjen e tij në 1837 për të hapur një ëmbëltore. Ai jo vetëm u shiste publikut porcione akulloresh tek shitësit e tjerë me ngjyrë. Jackson gjithashtu filloi një teknikë të re të bërjes së akullores duke shtuar kripë në recetën e tij, e cila rriti shijen dhe zgjati jetëgjatësinë e ëmbëlsirës.

» Lexo më shumë: Si CEO i Rita, e di që zotërimi i një biznesi ekskluziviteti mund të ndryshojë jetën

Rritja e tregut të akulloreve në Filadelfia ishte rezultat i drejtpërdrejtë i kontributeve të këtyre grave dhe njerëzve me ngjyrë, të cilët përparuan kundër barrierave sociale. Njohja e kontributeve të tij është në krye të një historie tashmë të ndërlikuar.

Pa recetat e Parkinsonit, inovacionin e Johnson, mbrojtjen e Penningtonit ose Jackson, sipërmarrja e Filadelfias nuk do të ishte e famshme për akulloren e saj.

Puna e këtyre pionierëve të akullores dëshmon se inovacioni kërkon pjesëmarrjen e të gjithë anëtarëve të një komuniteti. Historia – siç tregohet përmes ëmbëlsirave – tregon se novatorët vijnë nga këndvështrime dhe prejardhje të ndryshme, dhe qytetet që i kultivuan ata bëhen qendra të mëdha tregtare.

Selena Bemak është Koordinatore e Programit dhe Komunikimit në Shoqërinë Historike të Pensilvanisë.

Leave a Comment

Your email address will not be published.